Vi er jo godt i gang med tollertræningen hos Trond og Aase. Vi har været der tre gange, så der er én gang tilbage.

Det har været fantastisk at se, hvor positivt folk har taget imod det, som Trond og Aase har givet dem. Flere af dem har intet kendskab til jagttræning, nogle har kendskab til andre former for hundetræning, og nogle har jagttrænet deres hunde i nogle år. Men selv for de, der har erfaring indenfor jagttræning, er der ting, der er anderledes, når man træner hos Trond og Aase. Men alle har taget imod det med åbne arme og åbent sind, og det har været fantastisk at opleve.

Jeg har hørt, at der er folk, der aldrig har trænet hos Trond og Aase, som mener at vide en del om, hvordan deres træning foregå – og som faktisk fraråder at træne der – fordi “der må man ikke give sin hund godbidder”. Tja, det er korrekt, at deres holdning er, at man ikke skal hælde godbidder i hunden i al evighed. De bruger selv godbidder til deres hvalpe/unge hunde men faser dem ud, når hunden er omkring 5-6 måneder. Hvis man som kursist insisterer på at bruge godbidder i træningen, så er det fint med dem. De beder bare om, at man overvejer, hvorfor, hvordan og hvornår man giver sin hund godbidder. Nogle gange udfordrer de folk ved at bede dem om at tage 5 godbidder med til træningen og så virkelig vurdere, hvornår de bruger dem. Det er faktisk en meget sund øvelse.

Jeg lægger mig fladt ned og indrømmer, at jeg har hældt uanede mængder af godbidder i halsen på mine hunde. Jeg har egentlig ikke tænkt meget over hvorfor – udover at jeg syntes, jeg skulle belønne dem. Det, der så egentlig skete, var at min hunde stressede op og fik forventninger om at få godbidder. Og da jeg så langsomt fadede dem ud, oplevede jeg, at der faktisk faldt ro på mine hunde. Og Vixen har aldrig arbejdet for godbidder; hun arbejdede, fordi hun elskede det, og den næste apport var en meget større belønning end en godbid.

Man kunne jo være fræk og sige, at hvis din voksne hund ikke vil arbejde uden godbidder, så er det måske værd at kikke lidt på den avlsmæssige del 😉

Jeg starter hvalpetræning med Tsula hos Aase – i øvrigt sammen med pt. to hvalpe fra Redborn. Og der kommer godbidderne til at flyde i en forholdsvis lind strøm – i et stykke tid.