Tollerklubben afholdt dobbelt tollerjagtprøve i Hønning i Sønderjylland den 17. og 18. juni.

Den 17. juni skulle jeg have min debut som Tollerbrugsprøvedommer, så jeg lod Tsula blive hjemme. Men den 18. var hun med i bilen, da jeg tidligt om morgenen kørte til det sønderjyske. Jeg havde meldt hende til begynderklassen på en working test, som er på dummyer. Grunden er, at jeg godt kunne tænke mig, at vi næste år kan konkurrere om titlen Junior Tollarmester til Tollarspecialen i Sverige. Den foregår som en jagtprøve (på vildt) i begynderklassen, og de generelle regler er sådan, at hvis jeg skulle få en 1. præmie på en jagtprøve i begynderklassen i år, så ville jeg være tvunget til at flytte op i åben klasse til næste år. Og så tager det også presset væk mht. at arbejde med vildt. Jeg har det rigtig fint med, at Tsula skal kunne tingene 120% med en dummy, inden vi går til prøve på vildt. Det kan meget let skabe nogle dårlige vaner og stress at bruge vildt, inden øvelserne sidder i skabet. Så i år stiller jeg hende på working test, og vi kan så begge få noget prøveerfaring på dummyer.

Vi venter på, at det er vores tur

Tsula var første hund på prøven. Det var rigtig lummervarmt, og der var ikke en vind, der rørte sig.

Mine fokuspunkter på dagen var dels hendes mentale udholdenhed, om hun kunne holde til en hel prøve og hendes afleveringer. Hun har haft en lidt dårlig vildtbehandling med 500 g dummyerne – sandsynligvis fordi jeg for længe har brugt 250 g. Vi har arbejdet med det, men jeg var ikke sikker på, om jeg ville få alle afleveret til hånd.

Ansmygning og tolling var begge rigtig fine. Hun går fint og roligt ved siden af mig. Hun toller fint og med stor passion, og hun er helt rolig i pauserne.

Der er lidt uro, da jeg skal gøre hende klar til vandmarkeringen efter tollingen. Jeg skal have hende ud på min højre side, og det har vi ikke fået trænet nok på. Ifølge reglementet skal jeg blive bag skjulet. Så jeg bøvler lidt med det, og Tsula er ikke helt sikker på, hvad jeg vil. Dommeren kalder mig så frem, så jeg står helt synligt – og kan have Tsula på min venstre side. Men det skabte en smule uro, som vi godt kunne have været foruden. Hun håndterer det dog fint og sidder fint, indtil jeg sender hende på vandmarkeringen. Den er lidt lang men den ligger fint, så ingen problemer der. Hun svømmer fint ud, samler den op og kommer hjem og afleverer til hånd. Hun er lidt distraheret af kasteren, som flytter sig, mens hun svømmer hjem. Så det skal vi have trænet lidt mere på.

Fri ved fod til næste post som er en landmarkering. Skytten står på linje med mig – 2-3 meter fra mig. Kasteren står ude i terrænet. Tsula er meget optaget af skytten, og jeg prøver at få vendt hendes opmærksomhed mod kasteren. Da dummyen rammer jorden, er jeg lidt usikker på, om hun har set den. Men hun har i hvert tilfælde hørt den, for hun løber fint ud i området. Hun må søge lidt, inden hun finder den. Men hun holder sig fint i området, så jeg lader hende arbejde. Hurtig opsamling da hun finder den og hjem og aflevere til hånd.

Fri ved fod til næste post, som var et søg i porse. Dele af det lå på vand med en tung og mudret bund. Hun starter fint. Der er ikke så meget fart på hende, men hun kommer fint rundt. Efter at at fundet de første par dummyer, mister hun lidt fokus og laver sin “Tyren Ferdinand”, som er at lade sig opsluge af en eller anden spændende duft. Jeg tænker, det er en slags overspringshandling, og at det bliver bedre, når hun får mere erfaring. Hun kommer i gang igen og finder de fire dummyer, hun skal have hjem.

Så er der lidt mere fri ved fod tilbage mod udgangspunktet. Vi bliver stoppet undervejs for at få en vandmarkering. Vi står foran en række buske, og det er svært at se noget. Vi ser dog dummyen i luften. Jeg kan se den lande på vand, men jeg er ikke sikker på, hvor meget Tsula kan se. Hun skal svømme skråt ud fra land for at få den. Hun går fint i vandet. Jeg kan ikke se hende pga. buskene, men pludselig kommer hun på landt et par meter længere fremme. Jeg prøver at sende hende igen et par gange, men hun aner ikke, hvad jeg vil have hende til. Og anden gang jeg sender hende igen, kommer der to små pib. Så siger jeg tak for i dag til dommeren (som synes det var en klog beslutning). Og det var den prøve! Hvis hun havde været ældre og mere veltrænet, ville jeg have forsøgt at få hende ud til dummyen. Men der er hun slet ikke endnu. Og det ville ødelægge mere, end det ville gavne at bakse med hende.

Hun får lov til at hente dummyen fra en lige vinkel, og det gør hun rigtig fint.

Alt i alt er jeg rigtig tilfreds med min fine hund. Hun gjorde det godt. Afleveringerne var fine, men de kan blive mere sikre, så det skal vi arbejde på. Jeg er sikker på, at vi havde fået en præmiering, hvis jeg ikke havde trukket hende på den sidste post.

Tsulas kritik – en rigtig fin kritik som pga. den manglende sidste vandmarkering, blev til en “svensk smiley”, som dommer Sverker Haraldsson kalder det 🙂

Helle var sød og optage lidt video af prøven – delt op i tre dele:

Ansmygning, vandmarkering og landmarkering: https://youtu.be/NnbAznvZTU4

Frit søg: https://youtu.be/8g5CP2-PKFc

Vandmarkering: https://youtu.be/btauhcbZXFo

Der soves på vej hjem 🙂