Træningen med Tsula går rigtig godt. Hun er meget glad for at arbejde men er samtidig rolig og afslappet. Jeg håber, jeg vil være i stand til at holde hende så afslappet og rolig. Hun kan efterhånden rigtig meget, selv om  jeg synes, at vi tager det med ro. Men hun lærer hurtigt og vil virkelig gerne gøre tingene rigtigt, så det en fornøjelse at arbejde med hende. Hendes stop sidder efterhånden i skabet, og nærsøgskommandoen sidder på rygraden. Vi har bøvlet lidt med dirigering til højre, venstre og back. Hun var skarp, når der kun lå dummyer to af stederne, men når jeg lagde tre, så fik hun problemer. Jeg tror, vi er ved at være på plads med det.

Den eneste virkelig store udfordring jeg har haft med hende, er vand. Hun faldt jo i søen i Haunstrup sidste forår, og det forskrækkede hende mere, end jeg i begyndelsen forstod. Det var først en måneds tid senere, da jeg var alene i Haunstrup med begge hunde, at det gik op for mig, at her stod jeg overfor noget af en udfordring. Begge hunde var løbet ned til en af søerne. Da jeg nåede hen til dem, stod Tiva nede ved søen, mens Tsula stod 20-30 meter derfra og kikkede. Jeg gik ned til Tiva og fik lokket Tsula derned. Hun fik lidt godbidder spredt på jorden ved søbredden. På et tidspunkt går Tiva i vandet – stille og rolig uden plasken. Da jeg kikker efter Tsula, kan jeg ikke se hende. Jeg kommer op fra søen og kan så se hende nede ved bilen – 100-200 meter fra søen. Der tænkte jeg ”Fuck, vi har et problem, der er større end jeg forestillede mig”.

Vi prøvede i løbet af foråret/sommeren 2022 at overtale hende til at tage en svømmetur. Men nej, det var helt udelukket. Vi prøvede med en dummy på vand. Hun ville virkelig gerne hente den, men ikke nok til, at hun ville svømme ud efter den. Hendes problem var, at hun ikke havde modet til at slippe bunden med poterne. Jeg talte med min guru, Aase, om det. Hendes råd var 1) lad være med at kaste noget i vandet;  det fører kun til stress og lyd, og 2) Glem alt om vand i år. Til næste år er hun ældre, mere moden og har fået mere selvtillid; så kikker vi på det. Så vi brugte sommeren og efteråret 2022 på alt andet end vandtræning.

Dog var jeg selv ude og bade i ferien, og her gik hun med ud og svømmede pænt ved siden af mig. Så 1) hun kunne svømme, og 2) der var en chanve for, at jeg virkelig får hende i vandet.

I april 2023 begyndte vi at kikke lidt på vandtræning igen. Vi startede nede ved Trond og Aase, som har en bæk, der flyder igennem deres terræn. Om foråret er der så meget vand i den, at hundene nogle steder skal svømme. Vi var dernede et par gange om ugen. Hver gang var mønsteret det samme: Det krævede en del overtalelse til at få hende i. Når det så var sket, så var der ingen problemer. Men flyttede vi os så 5 meter længere væk, kunne vi starte forfra. Det var virkelig op ad bakke. Men så pludselig en dag, gik hun i uden problemer, og jeg kunne flytte mig op og ned langs bækken og sende hende over, uden hun tøvede.

Næste skridt var så at prøve i nogle af de søer, vi træner ved. Jeg var ude og træne med Helle i Gullestrup. Vi besluttede, at vi skulle prøve, om vi kunne få hende ud og svømme. Jeg troede ikke på det, men det gjorde Helle. Vi besluttede, at jeg skulle gå over på den anden side og kalde på hende. Og dælme, om hun ikke gik i og svømmede over til mig. Det var en FED oplevelse. Nu kunne jeg tro på, at Tsula havde en fremtid i prøvesystemet. Hold da fast, hvor var jeg glad.

De næste uger gik det fremad. I begyndelsen havde hun brug for, at der sad en person på den anden side af søen for at trække hende over. Men efterhånden gik hun også i, når enten jeg eller en anden kastede fra samme side. Og nu går hun i vand uden problemer. Hun bliver aldrig en hund, der springer ukontrolleret i vandet; hun går forsigtigt og velovervejet i. Og det er rigtig fint for mig. Det var altid med hjertet i halsen, når Vixen sprang i vandet, da man aldrig vidste, om hun landede på noget, som vi ikke kunne se.

Her er lidt videoer af processen:

Over bækken hos Trond: https://www.youtube.com/watch?v=UEYa5775i4I&feature=youtu.be og https://www.youtube.com/watch?v=JAAnzQ_Cqag

Første svømmetur over søen i Gullestrup: https://www.youtube.com/watch?v=twmvZKvAN04

I maj flyttede vi svømmeundervisningen til Haunstrup og det tog ikke lang tid, inden hun også var tryg her. Her sender jeg hende over på den anden side, hvor Leif har smidt en dummy: https://www.youtube.com/watch?v=CoQOKnTaQls