For et lille års tid siden  efter en tollerjagtprøve lagde jeg et opslag op på Tollerklubbens FB-side, hvor jeg funderede over, hvorfor vi ser så få deltagere til vores jagtprøver.

Der kom en rigtig stor respons på det opslag, og én af de ting, der gik igen, var manglende træningsmuligheder. Det funderede jeg lidt over.

Annette fra klubben mindede om, at vi tidligere hvert år havde en ”working weekend”, som var en træningsweekend for alle – uanset niveau. Leif og jeg har selv haft fornøjelsen af at deltage i flere working weekends, og vi havde stor glæde af dem – både pga. træningen men også fordi vi lærte andre tollerfolk at kende og kunne danne små træningsgrupper. Så hvorfor ikke genoplive working weekenden som et arrangement i Tollerklubben?

Jeg tog fat i Helle, Maria, Grete, Annette og Kim og hørte, om de havde lyst til at bruge en weekend på at instruere nogle tollerfolk. Den var de alle med på!

Da vi skulle planlægge weekenden, var vi usikre på, om der overhovedet ville være tilmeldinger nok til, at det kunne køre rundt. Vi havde besluttet, at vi ville aflyse, hvis der kom under 12 tilmeldinger. Da tilmeldingsfristen var overstået, var der 24 tilmeldinger! Helt vildt!

Kurset blev holdt den 4.-6 juni i Birkesølejren ved Stoholm. Det er et område, som vi alle kender godt, og der er terræn til at lave lidt af hvert. Desuden er der spejderhytten, så vi kunne lave mad og spise indendørs, hvis det var nødvendigt

Folk kom tilrejsende i løbet af fredag eftermiddag. Efter aftensmaden, hvor Maria fortalte lidt om, hvordan weekenden skulle forløbe, tog vi alle hundene ud til et par øvelser, vi havde forberedt. Deltagerne var blevet sat på hold ud fra, hvad de havde skrevet om deres træningsniveau og hundens alder. Men der kunne jo være behov for nogle justeringer, så….

Helle, Maria og jeg lavede en meget simpel og kort markering. Helle og Maria kikkede på hundens lyst til at løbe ud, samle op og komme tilbage. Min opgave var at tale med dem, der stod på ventelinje nogle meter bagved, om RO, RO og RO. De fleste af hundene var meget urolige, og der var lyd på. Så vi talte lidt om det med at “rose hunden ned”, droppe godbidderne og dermed undgå uro etc. De tog det alle til sig, og allerede fredag aften var der hunde, der faktisk faldt lidt ned.

Lørdag havde Helle og jeg en post, der hed “dirigering”. Alt efter niveau lavede vi tilbagesendinger til madskåle, tilbagesendinger til dummyer, intro til højre/venstre/back og – selvfølgelig – “klokken”. Vi var faktisk temmelig imponerede af både hunde og førere. De fleste fik ret hurtigt styr på både opgaverne og på hundenes ro.

Om søndagen hed menuen hos os “Mere markering”. Her havde vi forberedt nogle markeringer, der kunne justeres mht. længde og sværhedsgrad alt efter, hvilket hold, der var på. Vi var faktisk ret imponerede over at se, hvor meget hunde og førere havde flyttet sig fra fredag aften – og det mest imponerende var faktisk, at selv de hunde, der afholdt den værste hylekoncert fredag aften, nu kunne foreholde sig i nogenlunde ro. Og deres førere var utrolig gode til at ignorere hundene og rose, når der var mulighed for det.

Lørdag sidst på eftermiddagen havde vi forberedt en lille opvisning. Flere af hundene var på nippet til at være klar til en tollerbrugsprøve. Så Kim og Kenzo gik en tollerbrugsprøve, mens klubbens egen dommerelev, Maria, fortalte, hvad hun så og bedømte.

Grete og Cuba fik lov at vise en begynderklasse, og Vixen og jeg skulle så vise nogle momenter fra en åben klasse. Da Kim og Annette jo ved, at vi har lidt svært ved at følges ad, var ansmygningen en del af det, vi skulle vise. Og jeg kan med glæde fortælle, at Vixen og jeg kom ned til skjulet samtidig og i nogenlunde god ro og orden. Derefter fik vi en dobbeltmarkering på vand, som Vixen løste uden problemer samt en dirigering over vand, som jeg kæmpede noget med. Vixen havde lukket ørene og var forholdsvis ligeglad med mig og min fløjte. Pga. sin gode næse fandt hun anden og kom retur med den – men det var langt fra imponerende!

Det var en hård weekend men også en helt fantastisk weekend, som faktisk gav utrolig meget energi – ikke mindst fordi deltagerne bare var så åbne overfor, hvad vi sagde og faktisk gjorde, hvad vi sagde! Vi havde lavet en arbejdsplan, så folk skulle skiftes til at lave mad, sætte mad frem, rydde væk, gøre rent etc. Og det kørte bare som smurt. Vi instruktører behøvede ikke at tænke over noget som helst. Alle gav en hånd med.

Vi endte faktisk med et overskud på weekenden på lidt over 7.000 kr. (ingen af instruktørerne fik honorar), som vi besluttede at donere til klubben og øremærke pengene til vildt til prøver. Klubbens jagtprøver giver altid underskud, og udgiften til vildt er en af de store syndere.

Alle seks instruktører er klar på at gøre dette til en årlig tilbagevendende begivenhed. Så er det bare at se, om deltagerne kommer igen og om der kommer nye til.

Lone Kruse tog en masse billeder af Vixen under vores lille demonstration. Jeg synes, de er helt fantastiske og bør vises her: