Digby-familien havde inviteret hele kuldet til BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund) lørdag den 28. september. en BPH minder på en del områder om den danske mentalbeskrivelse, men der er også ting, der er forskellige.

Der var mødt fire af de seks hvalpe op. Der var egentlig tilmeldt fem hvalpe, men arbejdet kom i vejen for én af ejerne, så vi endte altså med fire hvalpe.

Beskrivelsen skulle foregå i Örkeljunga i det nordlige Skåne. Leif og jeg valgte at køre til Sverige dagen før for at få en ordentlig nats søvn. Vi fandt en fin lille hytte kun 10 min. kørsel fra det sted, hvor beskrivelsen blev afholdt.

Som en dansk mentalbeskrivelse, består en BPH består af flere elementer

  1. Fremmed person, hvor man beskiver hundens lyst til at hilse, tendens til uro og/eller om den undviger, hundens behov for at hævde sig eller at vise undergivenhed mod testlederen samt om hunden viser aggression.
  2. Leg, hvor både ejer og testleder leger med hunden. Momentet har til formål dels at dokumenter lysten til at lege og dels hundens attitude i legen.
  3. Madinteresse, hvor det dokumenteres, hvor meget hunden er interesseret i at arbejde for at få fat i godbidderne (både nogle valgt af føreren og “standardgodbidder”) og hundens generelle interesse for mad. Momentet har også til formål at se hundens generelle stædighed samt dens tendens til at tage kontakt til føreren.
  4. Overraskelse, hvor man dokumenterer, hvor gal og ræd hunden bliver men også hvor let den har ved at overvinde en negativ følelsesmæssig oplevelse og hvor interesseret hunden er i at løse opgaven.
  5. Skrammel, som skal beskrive hundens følsomhed overfor lyd, dens nysgerrighed i forbindelse med oplevelsen
  6. En person der nærmer sig beskriver hundens reaktioner i mødet med mennesker, som fra hundens perspektiv kan opleves som afvigende
  7. Underlag, som måler hundens eventuelle usikkerhed for at gå på et anderledes underlag
  8. Skud, som skal måle hundens reaktion overfor skud.

Og hvordan klarede Tiva det så?? Tja, det gik egentlig fint.

Hun er venlig og imødekommende overfor fremmede, men far er altså den bedste. Hun gik frivilligt – men ikke begejstret – med den fremmede. Det har vi det fint med – både at hun er venlig og imødekommende overfor fremmede, men også at far er den bedste.

Mht. legen – tja, så er hun nu så trænet, at hun bringer det hjem, som man kaster i stedet for at lege med det. Der er masser af fart på hende, men altså ikke så meget leg alene med genstanden. Det ser vi nu som noget positivt.

Tiva vil gerne have godbidder, men igen er hun ikke 100% fokuseret på at få fat på de godbidder, der var i beholderen med låg.

Og så begyndte det spændende for os – nemlig overraskelsen, lyden, personen der nærmer sig, underlag og skud.

Overraskelsen – hun blev forståeligt nok bange for figuren, der pludselig sprang op af græsset, men hun blev ikke voldsomt bange. Hun var ikke interesseret i selv at undersøge den nærmere, så nysgerrigheden var ikke stor. Det var fint at komme hen, da Leif var helt henne ved den og kaldte hende hen. Det fine – for os – var at se, at hun hurtigt afreagerede på den. Da den var undersøgt, var den stort set ude af hendes system.

Jeg vil i øvrigt lige gøre opmærksom på, at hvis man havde brugt den figur i Danmark, så ville der helt sikkert være nogle, der ville være blevet stødt, da man havde malet figuren brun i hovedet. Uha uha, det havde trukket overskrifter her i landet.

Det samme skete med “skramle-tingesten”. Hun stopper og og holder sig tilbage. Vil gerne hen og undersøge den, da Leif er helt derhenne og kalder hende hen. Igen kommer hun sig hurtigt og får det ud af systemet.

Personen, der nærmer sig, er hun også tilbageholdende overfor. Hun bliver ikke gal og begynder at gø. Hun bliver stående og forholder sig afventende. Hun har ikke lyst til selv at gå hen og undersøge personen, da hun får mulighed for det. Igen må Leif invitere hende hen. Hun bliver glad, da hun ser, at det er ganske ufarligt, men hun bliver ikke på noget tidspunkt helt tryg ved personen.

Ved underlaget kunne vi virkelig se, at Tiva fra hvalpetiden hos opdrætterne har været vant til en hvalpegård med masser af forskellige underlag. Det tager hun i stiv arm.

Sidste punkt – skud – tog hun også i stiv arm, men det havde vi nu også regnet med.

Jeg optog selvfølgelig hele seancen. Imidlertid er filmen for stor til WordPress, så den må ses via YouTube, hvilket forringer kvaliteten lidt. Der er et link HER.

Alt i alt er vi rigtig godt tilfredse med beskrivelsen. Vi ved, at Tiva er en lidt forsigtig og – på nogle områder – tilbageholdende hund. Og det viste hun også her. Det, vi er rigtig glade for, er at hun hurtigt får afreageret på ting.

Bror, Jack, og søster, Saffran klarede også beskrivelsen til UG. De tre var på mange områder meget ens – og på nogle områder forskellige. Extra, som er den søster, Agnetha beholdt, blev desværre stoppet, da hun ikke var i stand til at afreagere på hhv. forskrækkelsen og lyden. Testlederen valgte derfor – helt korrekt – at stoppe beskrivelsen. Det var rigtig ærgerligt, men der er sket mange ting den seneste tid hjemme hos Extra, og det kan muligvis have haft indflydelse på hendes tilgang til det.

Vi er glade for at Agnetha og Tina havde arrangeret en BPH for kuldet, og det var skønt at se tre af Tivas søskende og Tivas mor, Rossa.

Vi har valgt ikke at lave den danske mentalbeskrivelse på Tiva, da så mange af momenterne er ens, så det vil ikke være et “jomfrueligt” billede vi ser på den danske beskrivelse.

De fire søskende uden deres mennesker. Fra venstre Jack, Saffran, Extra og Tiva
Og her med mennesker Mats, Hanna, Agneta og Leif