Jeg bruger jo af gode grunde ikke så meget tid på hundetræning for tiden. Jeg mødes en gang imellem med Helle, som lader mig låne Cookie, men i dagligdagen sker der desværre ikke rigtig noget på hundetræningsfronten. Vixen er stadig meget savnet – og ikke kun i træningsmæssig sammenhæng.

Leif træner løs med Tiva. De sidste måneder har det for Leif handlet om at bryde Tivas forventninger. Forventninger er nemlig = lyd (og det kan vi ikke lide 🙂 ). Så både træningen hos Trond og træningen alene og med andre er baseret på, at Tiva ikke skal vide, hvad hun skal. Det går faktisk fremad, så jeg håber, de får styr på det. Hun er en fantastisk lille arbejdshund, så det vil virkelig være ærgerligt, hvis han ikke kommer videre med hende.

I lørdags var vi til første træningssession af fire hos Trond og Aase. Det hele startede med, at Trond og Aase havde overvejet, om de skulle lave et kursus kun for tollere. Vi syntes, det var en rigtig god idé. Og så gik der ikke lang tid, før de havde lavet en kursusbeskrivelse og fastsat nogle datoer. Jeg fik annonceret kurset i vores Wildmountain Tollers FB-gruppe og i gruppen Online Tollertræning. Der gik kun nogle timer, så var alle otte pladser solgt. Vi fik lavet et kursus mere, og i løbet af kort tid var syv af de otte pladser solgt. Så i lørdags mødte 15 tollerejere med deres tollere op hos Trond og Aase. Eller det vil sige, de mødte op hos Aase, for Trond var sendt på kaninjagt i England. Men Aase klarede det absolut fint alene.

Jeg er simpelthen så glad for, at så mange tollerfolk har ønsket at træne med deres hunde og har bakket op om arrangementet.

I lørdags blev der brugt en del tid på teori. Nogle vil måske synes, det er spild af tid, når man bare gerne vil ud og lave noget med sin hund. Men det er utrolig vigtigt at forstå, hvorfor de ansporer os til at træne på den måde, som de gør. Og de bruger meget tid på at få folk til at forstå vigtigheden af, at fundamentet skal være i orden, hvis man skal bygge videre. Det er sjovt og ser smart ud, når man kan få hunden til at gøre svære ting, men det hele falder til jorden, hvis hunden ikke vil samle op, aflevere eller komme hjem. Så fundament er utrolig vigtigt.

Da de jo selv går på jagt, opsamlinger og A-prøver med deres labradorer, så har de brug for hunde, der kan sidde afslappede i meget lang tid og samtidig holde fokus på, hvad der sker, så de ikke er i tvivl om, hvor fuglen er faldet, når den skal hentes. Og de skal kunne holde fokus og stadig være afslappede, når andre hunde arbejder. Og det er ikke noget, der kommer naturligt. Det er noget, der skal læres. Så ro er ikke noget, man på nogen måde kan træne for lidt. Og ro er heller ikke noget, som man kun skal kræve af sin hund, når den arbejder. I det hele taget skal man huske, at for hunden er det svært at skelne mellem at være på arbejde og ikke være på arbejde. Hvis man tillader nogle ting derhjemme, kan det være svært at lære hunden, at det ikke er tilladt, når den arbejder. Jeg har et fantastisk eksempel på dette. Som alle ved, havde Vixen og jeg store problemer med at følges ad på prøver. Vixen vidste, hvad der skulle ske, og kunne ikke kontrollere sig og løb i forvejen. Så en sommeraften, hvor vi havde spist aftensmad ude i haven, ville jeg gå ind i køkkenet med tallerknerne. Vores hunde får nogle gange en rest grøntsager eller kød fra tallerkenen ude i køkkenet. Og den aften, da jeg rejste mig for at gå op i køkkenet, piskede Vixen foran mig og stod klar i køkkenet, da jeg kom derud. Jeg ved ikke, hvorfor 10-øren ikke var faldet for længe siden, men den aften gik det op for mig, at det jo var præcis den samme adfærd, som hun udviste på prøver. Så derefter var det fri ved fod indenfor, når vi skulle noget, som jeg vidste, hun gerne ville. Og det er bare et eksempel ud af mange.

Første træningssession handlede meget om, at Aase skulle se, hvor folk var henne mht. basisfærdighederne. Og det kunne bestemt være bedre 🙂 Vi har alle noget, vi skal arbejde med. Og når jeg skriver “vi”, så er det fordi, jeg har lånt Cookie til træningen. Formålet med at gå på kurset med Cookie er, at jeg skal prøve at få luget ud i nogle af mine uhensigtsmæssigheder, inden der kommer en ny hvalp ind i mit liv.

Ellers så har tiden gået med at få lavet klubbens nye tollerjagtprøvereglement færdig. Det har været lidt op ad bakke, da jeg har siddet lidt alene med det. Vi startede ud med et “brugermøde”, så jeg fik masser af input fra personer, der bruger vores prøvesystem. Der er uden tvivl ting, som kunne have været anderledes, og ting, vi har overset. Ofte skal man jo udfordres for at se andre muligheder. Men nu er det altså godkendt af DKK og offentliggjort i Tollerklubben, så de næste tre år er det det reglement, vi kører efter. Vejledningen er også lavet færdig og mangler bare resten af JUs godkendelse.

Så selv om jeg pt. ikke har en hund, så keder jeg mig ikke 🙂